header banner
Default

Forlystelsesparker er utilfredse med ændringer i retningslinjerne: - Det har været enormt uskønt


Det kilder i maven og suser om ørerne, når man drøner afsted i en vild rutsjebane, og for mange store og små er en tur i en forlystelsespark et helt uundgåeligt element i en dejlig sommer.

Men dette år må mange væbne sig med en del mere tålmodighed end normalt. For de retningslinjer, der skal holde coronasmitten nede, vil ændre på meget.

Forlystelsesparkerne måtte egentlig åbne igen onsdag, men samme dag kom der nye, opdaterede retningslinjer fra Erhvervsministeriet. De betyder, at de vildeste forlystelser kun må benyttes af ét selskab ad gangen, eller at der skal etableres afskærmning internt i forlystelsen.

quote Det har været et enormt uskønt forløb. Det er enormt svært at navigere efter

Kåre Dyvevær, direktør i Sommerland Sjælland

Det rammer blandt andet Sommerland Sjælland i Odsherred. De planlægger at åbne gradvist fra 4. juni og havde egentlig forberedt sig på de tidligere retningslinjer fra 14. maj. De sagde, at der blot skulle være to meters afstand mellem hvert selskab i forlystelserne og altså ikke noget om, at der skulle være afskærmning eller at kun ét selskab måtte køre med på hver tur.

- Vi er en familiepark, så vi har kun to-tre forlystelser i den vilde kategori. Men det betyder, at der vil være en hel del nedsat kapacitet, for vi følger naturligvis reglerne, så vi kun kan have én familie med ad gangen, fortæller direktør Kåre Dyvekær til TV2 ØST.

Det siger de nye regler

§ 8. Forlystelsesparker, omrejsende tivolier og lignende skal holde forlystelser, der fungerer på en måde, som ikke er forsvarlig i forhold til smittefaren fra covid-19, lukket for offentligheden. Ved vurderingen af, om 1. pkt. finder anvendelse, skal der bl.a. lægges vægt på, om forlystelsen er i kraftig bevægelse eller rotation, og om forlystelsen giver anledning til råben og skrigen. En forlystelse kan uanset 1. og 2 pkt. holdes åben, hvis der er etableret afskærmning, som effektivt forhindrer smittespredning, eller hvis der kun køres med et selskab ad gangen

Kilde: BEK nr 687 af 27/05/2020

Det vil medføre væsentlig længere ventetid på de vildere forlystelser, men vil ikke ramme parken direkte økonomisk. Til gengæld er direktøren frustreret over det, han oplever som en zig-zak-kurs fra myndighederne.

- Havde man fra starten meldt ud, hvilke restriktioner vi måtte åbne under, havde det været fair. Men det har været et enormt uskønt forløb. Det er enormt svært at navigere efter, forklarer Kåre Dyvekær.

Kåre Dyvekær i det næsten åbningsklare Sommerland Sjælland. Her vil gæsterne bliver vejledt til at holde en hulahoprings afstand til hinanden. Det er både sjovere og nemmere at forstå, mener parken.

Kåre Dyvekær i det næsten åbningsklare Sommerland Sjælland. Her vil gæsterne bliver vejledt til at holde en hulahoprings afstand til hinanden. Det er både sjovere og nemmere at forstå, mener parken. Foto: Pressefoto

Frem og tilbage

VIDEO: TOP 10 DANSKE FORLYSTELSESPARKER
Top10semanden

Oplevelsen af at skulle stå model til meget skiftende retningslinjer står Sommerland Sjælland ikke alene med. For landets andre forlystelsesparker har foråret nemlig været lidt af en rutsjebanetur i overført betydning, alt imens de virkelige rutsjebaner har stået stille.

Oprindeligt var forlystelsesparkerne ikke en del af nedlukningen af Danmark, men valgte alligevel at lukke frivilligt ned for at vise samfundssind. Da parkerne planlagde at genåbne i maj måned, kaldte erhvervsminister Simon Kollerup (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) det for uhensigtsmæssigt at åbne forlystelsesparker og zoologiske haver af hensyn til smittespredningen, selvom der ikke var noget formelt forbud.

Det deciderede forbud mod genåbningen kom 10. maj, og derefter forberedte parkerne sig på at kunne genåbne 8. juni ud fra retningslinjer, der kom 14. maj. Den 20. maj blev folketingets partier imidlertid enige om en udvidelse af genåbnings fase 2, som betyder, at parkerne reelt kunne åbne onsdag den 27. maj - og netop på denne dag kom der så opdaterede retningslinjer for de vildeste forlystelser.

- Det har været et urimeligt og kaotisk forløb, siger Kristian Nørgaard, sekretariatschef i Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark.

Skiftende retningslinjer for forlystelsesparker

11. marts: Nedlukningen af Danmark bliver offentliggjort. Forlystelsesparkerne er ikke formelt tvunget til at lukke, men vælger at lukker frivilligt.

22. april: Flere dyre- og forlystelsesparker planlægger genåbning, men to ministre kalder det "uhensægtsmæssigt" at genåbne.

9. maj: Regeringen præsenterer et decideret forbud mod at trodse genåbningsplanen.

14. maj: Myndighederne udsteder nye retningslinjer for blandt andet restauranter, caféer og forlystelsesparker. Forlystelsesparkene får her besked på, at de skal have særligt fokus på kapacitetsbegrænsning og på at undgå tætte forsamlinger, når de må åbne. Samtidig skal gæster, der ikke er i samme selskab, anbringes med mindst to meters afstand i forlystelser med kraftig bevægelse. 

20. maj: I en ny politisk aftale får forlystelsesparkerne lov til at åbne fra og med den 27. maj.

27. maj: På selve dagen, hvor forlystelsesparkerne har fået lov at åbne, kommer en ny bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet. Her får parkerne besked på, at forlystelser skal lukkes, hvis de for eksempel er i kraftig bevægelse og giver anledning til råben og skrigen. Det betyder blandt andet, at hurtige rutsjebaner skal lukke.

Den seneste ændring for de vildeste forlystelser har kun øget frustrationerne - især fordi det får nogle forlystelsesparker til at genoverveje, om de overhovedet kan havde forlystelserne åbne.

- Først kommer det ét sæt retningslinjer for 14 dage siden, som vi har forholdt os til og købt ind efter. På dagen for åbningen kommer man med helt andre og langt mere vidtgående retningslinjer, og vi kan ikke få svar på, hvordan man er kommet frem til den vurdering, siger Kristian Nørgaard.

Men hvis en smittet med svage symptomer skriger for lungers fulde kraft i en rutsjebane, kunne man vel i princippet godt komme til at smitte andre? Kan I ikke forstå, at myndighederne vælger at være ekstra forsigtige?

- Jo, helt sikkert, og derfor er vi også med på at sikre afstand, masker eller hvad der ellers skal til. Men man går sologang i forhold til andre lande, der ikke har så vidtgående krav, og man kommer med nye retningslinjer i allersidste øjeblik, siger Kristian Nørgaard.

Sommerland Sjælland slog i 2018 besøgsrekord med 200.000 gæster. I år ventes antallet af være langt, langt lavere.

Sommerland Sjælland slog i 2018 besøgsrekord med 200.000 gæster. I år ventes antallet af være langt, langt lavere. Foto: Sommerland Sjælland

Har brugt penge i blinde

VIDEO: Er dette Danmarks uhyggeligste forlystelsespark? - DR Nyheder
P3 Essensen

I Sommerland Sjælland har man siden nedlukningen arbejdet for at kunne åbne på forsvarlig vis, men i parken føler man, at myndighedernes retningslinjer har været både for skiftende og for længe under vejs.

- Når vi lægger en plan, skal vi tage tilløb i lang tid, før vi kan åbne. Vi har postet enormt mange ressourcer og timer i at sikre værnemidler, afskærmning, køsystemer og alt muligt andet, selvom vi ikke kendte rammerne for, hvordan og hvornår, vi måtte åbne. Vi har investeret rigtig, rigtig mange penge i blinde uden at vide, hvor meget der egentlig var nødvendigt, siker direktør Kåre Dyvekær.

TV2 ØST bedt Erhversministeriet svare på, hvorfor de nye retningslinjer for forlystelsesparker først kom samme dag, som parkerne havde lov at genåbne. Ministeriet skriver i et skriftligt svar, at det fremgik af den politiske aftale, der blev indgået 20. maj, at der skulle laves en sundhedsfaglig vurdering af, under hvilke nærmere vilkår der kan åbnes sundhedsmæssigt forsvarligt.

- Denne sundhedsfaglige vurdering er nu foretaget og på den baggrund er de nye retningslinjer udsendt, skriver Erhvervsministeriet i en mail, hvor man i forhold til de sundhedsfaglige spørgsmål henviser til Statens Serium Institut.

Statens Serum Institut er dog ikke vendt tilbage på TV2 ØST's henvendelse, hvor instituttet bliver bedt om at forklare det sundhedsfaglige belæg for at ændre retningslinjerne. Et notat fra Statens Serum Institut fortæller dog om nogle af de overvejelser, der ligger bag. Her skriver Statens Serum Institut således:

I forhold til kørende eller andre forlystelser, hvor man er i bevægelse, er der yderligere den problematik, at 1-2 meters reglen vil være sat ud af kraft. Det skyldes, at man i disse tilfælde ”bevæger” sig ind i udåndingsluften fra andre personer.

Dette vil blandt andet kunne ske, når personer for eksempel skriger i en rutsjebaner:

Det vides på nuværende tidspunkt ikke hvor længe, smitten vil være i luften, og dermed i hvilket omfang der er risiko for, at den næste vogn i forlystelsen vil bevæge sig ind i smitten, uanset om der holdes fysisk afstand, skriver instituttet i notatet.

Trods et barskt forår garanterer Kåre Dyvekær, at parken kan levere en dejlig familieoplevelse, når parken kan åbne igen. Det gør de fra 4. juni, hvor der åbnes kun for sæsonkortholdere. 5., 6. og 7. juni er der åbent for sæsonkortholdere og op til 500 gæster, som har forudkøbt deres billet på nettet. Derfor holder parken lukket nogle dage, hvorefter der åbnes helt for alle fra 12. juni. Direktøren understreger dog, at han klart vil anbefale, at man køber sin billet over nettet hjemmefra.

Sources


Article information

Author: Anthony Harris

Last Updated: 1703395681

Views: 738

Rating: 4.8 / 5 (101 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Anthony Harris

Birthday: 1937-04-13

Address: 1600 Mckay Trace Suite 238, Dianemouth, OK 71734

Phone: +3660439795331797

Job: Article Writer

Hobby: Crochet, Video Editing, Sculpting, Orienteering, Quilting, Fencing, Backpacking

Introduction: My name is Anthony Harris, I am a important, intrepid, unwavering, artistic, apt, persistent, bold person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.