header banner
Default

Vandaag bestaat de Nederlandse Donald Duck al 70 jaar


Hij is de allerbekendste eend ter wereld: Donald Duck. En vandaag is het 70 jaar geleden dat het eerste nummer van de Nederlandse Donald Duck uitkwam.

Nederlandse Donald Duck vandaag 70 jaar

VIDEO: Feest! Donald Duck is 70 jaar in Nederland
NOS Jeugdjournaal

"Ik denk dat iedereen in Nederland wel een Donald Duck eens heeft gelezen. Al generaties lang. Denk dat dat onderdeel van het succes is en waarom we na 70 jaar nog steeds zo succesvol en nog steeds bestaan", vertelt hoofdredacteur van het blad en locoburgemeester van Duckstad Ferdi Felderhof in het NOS Radio 1 Journaal.

Het geheim

VIDEO: Feest in Duckstad! De Donald Duck bestaat 70 jaar
NOS Jeugdjournaal

Wat zorgt er dan voor dat lezers steeds weer terug keren naar de Donald Duck? "Ik denk dat het deels komt door de herkenbaarheid. Duckstad en de figuren zijn wat dat betreft niet heel erg veranderd. Iedereen herkent nog de Donald Duck uit zijn eigen jeugd als die weer 20, 30 jaar later er eentje bij pakt."

"Maar tegelijkertijd gaan we wel met ons tijd mee. Donald heeft bijvoorbeeld ook een ipad en de neefjes zitten op social media. In plaats van dat de Zware Jongens dynamiet pakken om het pakhuis van Dagobert te beroven, doen ze dat met drones. Dus op die manier gaan we wel heel erg met onze tijd mee, maar zijn de situaties nog steeds herkenbaar voor meerdere generaties in Nederland."

Actualiteit

VIDEO: 70 jaar Donald Duck: 'De ultieme underdog'
1Limburg

Het blad refereert soms ook aan actuele onderwerpen in de wereld. "Vorig jaar hebben we een verhaal gemaakt waarin iedereen in Duckstad een beetje op elkaar zat te fitten en overgevoelig is. Dat is wat we af en toe ook in de maatschappij zien. Met een beetje een knipoog maken we daar dan een verhaal over."

"Volgend jaar is bijvoorbeeld de Tour d’ France er, dan is de Tour d’ Gans er ook natuurlijk in Duckstad. Dus bekende events die gaan plaatsvinden, daar haken we op in. Toen het Songfestival in Nederland was, was dat er in Duckstad. Op die manier proberen we in te spelen op de actualiteit. Maar dan wel lekker gezellig op z’n Duckstads natuurlijk."

Diversiteit

VIDEO: Donald Duck,50 years of Happy Frustration en 70 jaar Donald Duck Weekblad in MOCA Noordwijk verlengd
De Stripverzamelaar

Felderhof vertelt dat Duckstad in de afgelopen jaren ook een stuk meer kleur heeft gekregen. "We dachten altijd als redactie een beetje van: er lopen eenden, ganzen, koeien en muizen rond. Duckstad is al heel divers. Maar we kregen dan toch vaak van de lezers de vraag: waarom is iedereen wit in Duckstad? Zo hadden we er zelf niet zo naar gekeken. Toen zijn we toch gaan kijken of we niet meer kleur kunnen toevoegen aan de stad, zodat Duckstad diverser en inclusiever is."

"Zo hebben we ook een personage geïntroduceerd, Rik, een jongen in een rolstoel. In de eerste verhalen speelde dat nog wel een rol, maar inmiddels doet hij gewoon mee aan alle avonturen, beleeft hij heel veel spannende dingen en zit zijn handicap niet in de weg. Dat vinden we ook belangrijk om te laten zien. Het wordt heel erg gewaardeerd door kinderen die zelf een handicap hebben."

Leesvaardigheid

VIDEO: 70 jaar Donald Duck weekblad, boek van het museum of Comic arts in Noordwijk
De Stripverzamelaar

"Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 kinderen niet leest en wat wij heel vaak van ouders horen, maar wat ook uit onderzoek blijkt, is dat de Donald Duck een van de weinige merken is die nog heel veel gelezen wordt."

"We zijn ook bezig met nog meer producten ontwikkelen om die leesbevordering aan te pakken. Zo hebben we Donald Duck Junior voor de beginnende lezer, we geven Ducklexsie uit voor kinderen die moeite hebben met lezen of dyslexie hebben. Dat slaat aan op die behoefte en het lijkt ook steeds groter te worden, dus we gaan ook kijken of we daar meer edities van kunnen gaan maken."

"Voorlezen vinden we heel belangrijk, daar begint het leesplezier bij kinderen al denk ik. Dus we hebben sinds kort ook Donald Duck voorleesboeken. Op die manier proberen we ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te pakken en te zorgen dat de jeugd weer meer gaat lezen."

Andere landen

VIDEO: Knabbel en Babbel en Donald Duck volledige afleveringen Alle Cartoons - Non stop meer dan een uur
Knabbel en Babbel nederlands Donald Duck Cartoons

In twee andere Europese landen wordt de Donald Duck nog zelf getekend, Denemarken en Italië. De verschillende redacties hebben innig contact, zegt Felderhof. "We inspireren elkaar", legt hij uit. "Je kijkt zeker wat de andere landen dien. Iedereen heeft ook zeker zijn eigen smaakje en stijl."

RJN Donald Duck

VIDEO: Donald Duck Chip and Dale Cartoons 10 HOURS Non stop!
Oscarblok

NOS Radio 1 Journaal

VIDEO: Donald Duck Chip and Dale Cartoons 10 HOURS Non stop!
Oscarblok

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

NOS Radio 1 Journaal

Sources


Article information

Author: Patricia Chang

Last Updated: 1704170881

Views: 434

Rating: 3.5 / 5 (64 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Chang

Birthday: 1998-08-30

Address: Unit 0732 Box 4641, DPO AA 34459

Phone: +4046205085981028

Job: Marketing Manager

Hobby: Bird Watching, Quilting, Bird Watching, Writing, Cycling, Arduino, Cocktail Mixing

Introduction: My name is Patricia Chang, I am a steadfast, rich, risk-taking, artistic, transparent, radiant, Precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.