header banner
Default

Satoshi Nakamoto Kimdir? › COINTURK


Satoshi Nakamoto, orijinal Bitcoin protokolünü detaylarıyla açıklayan makalenin sahibi ve bu protokolü yaratan bir kişi veya bir gruptur. Bunun yanında Satoshi Nakamoto isminin gerçek bir isim mi yoksa bir takma ad mı olduğu hala bilinmemektedir.

Satoshi Nakamoto 2008 yılında yayımladığı Bitcoin makalesinde kripto paraların nasıl işleyeceğini bilimsel olarak ortaya koydu. Orijinal Bitcoin yazılımı Nakamoto tarafından, MIT açık kaynak kodlu olarak tasarlandı.

S. Nakamoto, ağa ve madencilere 2010 yılında ortadan kaybolana dek yardım ederek katkıda bulunmuştur. Daha sonra Satoshi 2010 yılında Bitcoin yazılımını geliştiricilere ve kripto para topluluğuna teslim etmiştir. O günden beri yüzlerce geliştirici çekirdek koda katkıda bulunmaya devam ediyor..

Bitcoin Kurucusu Kimdir?

Bitcoin kurucusunun Satoshi Nakamoto olduğu, ancak Satoshi Nakamoto’nun kim ya da kimler olduğu bilinmiyor. Şu ana kadar Nakamoto’nun kim olduğu ne bir şekilde bilinmese de zaman zaman çeşitli isimlerin Nakamoto olabileceği iddialarıyla karşılaşıyoruz. Bu isimler arasında; Adam Back, Nick Szabo, Hal Finney, Dorian Nakamoto ve hatta Elon Musk yer alıyor. Ancak bu isimlerin hiç birisi Nakamoto olduklarını kabul etmediler.

İşin ilginç tarafı tek bir kişi bu zaman kadar çıkıp “Ben Satoshi Nakamoto’yum” iddiasında bulundu. Ama onun iddiası da yalanlandı. Craig Wright, defalarca Nakamoto olduğunu ve bunu kanıtlayacağını ifade etse de bu açıklamaların ucu hep açık kaldı ve hatta Wright mahkemede dahi Nakamoto olduğunu kanıtlayamadı.

Satoshi Nakamoto Nereli?

Satoshi Nakamoto’nun isminden dolayı bir Japon olduğu düşünülüyor. Ancak Japon olduğunun savunulmasının yanı sıra bazı kişiler de Nakamoto’nun Japonya ile ilgisinin olmadığını ve Amerika veya Avrupa’da yaşayan, kriptografi uzmanı ve bilgisayar bilimci olduğunu düşünüyor.

Bunların yanında kimliği bilinmediği için nereli olduğu ile ilgili de net bir bilgi bulunmuyor. Nakamoto’nun kim olduğunu merak edenler detaylı araştırmalarına devam ediyor ve zaman zaman yeni ipuçları ile meraklıların karşısına çıkıyor.

Serveti?

Satoshi Nakamoto başlı başına bir gizem unsuru olduğu için serveti hakkında da çok net bilgiler bulunmuyor. Ama cüzdanları, adresleri ve işlemleri takip edenler Nakamoto’nun yaklaşık olarak 1 milyon adet Bitcoin sahibi olduğunu iddia ediyorlar. Bitcoin’in 2017 Aralık’ta 20.000 dolar ile rekor kırdığı zamanlarda bu rakamın 20.000.000.000 dolar gibi bir meblağa tekabül ediyor.

Öte yandan zaman zaman Nakamoto’nun cüzdanı olduğu düşünülen cüzdanlarda çeşitli hareketler olduğu da gözlemleniyor. Örneğin; Mayıs ayında ilk çıkarılan Bitcoin’lerden kazanılan 50 BTC harekete geçmiş ve bunun Nakamoto ile alakalı olabileceği ifade edilmişti. Tabii ki bu gibi durumlar olduğunda her seferinde “Nakamoto kimdir?” sorusunun alevlendiği de görülüyor.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.

Sources


Article information

Author: Michael Smith

Last Updated: 1704253681

Views: 402

Rating: 4.7 / 5 (93 voted)

Reviews: 97% of readers found this page helpful

Author information

Name: Michael Smith

Birthday: 1971-07-15

Address: 0972 Hall Mission Suite 950, Williamsstad, AR 31977

Phone: +3652255985105021

Job: Paramedic

Hobby: Painting, Lock Picking, Gardening, Scuba Diving, DIY Electronics, Archery, Cooking

Introduction: My name is Michael Smith, I am a Open, irreplaceable, valuable, persistent, resolute, striking, Precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.